alemdarlae.net

 

Rize ili, Ardeşen ilçesi, Işıklı ve Şenyurt Köyü'nden orijin alan "ALEMDAR"ların secere ve buluşma adresi...

          

IŞIKLI KÖYÜ (Ğere)

Tarihi:

Köy geçmiş yıllarda nispeten merkez işlevine sahip olduğundan adını Türkçe'de merkez, çarşı anlamına gelen Lazca Ğere kelimesinden almıştır. Ğere, XX. yy'da dayatılan Lazca köy isimlerinin değiştirilmesine ilişkin bir karar sonucunda Işıklı adını almıştır. Köyün tarihi öneme sahip en önemli yapısı Işıklı Merkez Camiî'dir (Ğere Oxvame). Işıklı Köyü ve Işıklı Merkez Camiî tarihi hakkında bilgiler internette mevcuttur.

Kültür:

Tipik karadeniz insanı özellikleri vardır. Yörede bir mani var "burası gare, su istersen aha dere, yatak istersen yat yere, yemek istersen allah vere". Ama kesinlikle insanları böyle değildir. Atmacacılık yani atmaca kuşunun yaz aylarından başlayarak sonbahar kadar süren uzun bir dönem boyunca yakalanması beslenmesi ve yetiştirilmesi bölgede ilgi gören bir gelenektir. Deniz tabi ki tüm Karadenizli'lerde olduğu gibi Işıklı halkında da da bir aşktır. Merkez ve Taşbaşı'nda bulunan iki limanda av döneminde balıkçılık yoğun bir şekilde yapılır. Bunların bir çoğu kendi çapında, hobi amaçlı yapılan avlardır.

Coğrafya:

Rize iline 52 km, Ardeşen ilçesine 6 km uzaklıktadır. Sarp dağların denizle bağlantısını kesen tek engel Karadeniz Sahil Yolu'dur. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ayrıca, Ardeşen-Fındıklı ilçe sınırının Ardeşen tarafındadır.-2009 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmesi beklenmektedir.

Sosyal:

Işıklı köyü, bir sahil köyü olması sebebiyle tipik Anadolu köylerinden farklı ve zengin özellikler taşır. Karadeniz Sahil Yolu üzerinde bulunan köy, bu geçiş noktasının olanaklarından iyi yararlanmış ve kültürel etkileşim köye ayrı bir hava katmıştır. bunun yanında çevre köylere göre, nispeten bir takım ihtiyaçların karşılanabileceği küçük bir merkez görüntüsündedir. Işıklı Köyü merkezi özellikleri bünyesinde barındırması ve denizle böylesine iç içe olması hasebiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Denizcilik Meslek Lisesi kurulması uygun görülmüştür.

Ekonomi:

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Çay ve son yıllarda kivi önemli geçim kaynaklarındandır. Çay fabrikaları da bölgedeki ekonomik hayatın önemli öğelerinden biridir.

Muhtarlık:

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2014 -
2009 - Şaban Ali Eskiçırak
2004 - Rafet Eskiçırak
1999 - Yılmaz Yeniay
1994 - Yılmaz Yeniay
1989 - Cavit Akgül
1984 - Cavit Akgül
 

Altyapı Bilgileri:

Köyde ilköğretim okulu vardır. Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi vardır. Çaykur'a ait çay fabrikası vardır. Köyün içme suyu şebekesivardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi vardır. Aile Sağlığı Merkezi yoktur. Ardeşen Aile Sağlığı Merkezi'nden haftada 1 gün gelen doktor poliklinik hizmeti vermektedir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde internet, elektrik ve sabit telefon vardır. Balıkçı barınağı vardır.

         

 

 

 

 

Türkçe-Lazca Çeviri (www.lazuri.com)